10:26
Як навчитися молитві
Співайте Богові нашому, співайте, співайте Цареві нашому, співайте, бо Бог - Цар усієї землі, співайте всі розумно.
Пс. 46: 7-8
Чи не відмінністю молитов затверджується душа, а повторенням і проведенням їх в думки наші і в волю нашу, або в діяльності - за все життя нашу.
Святий праведний Іоанн Кронштадтський

(З книги: Невидима брань. Блаженної пам'яті старця Никодима Святогорца. Переклад з грецького єпископа Феофана. Изд. 5-е. М., 1912. Репринт: М., 1991. С. 194-201.)
Не словом тільки треба молитися, а й розумом, і не розумом тільки, а й серцем, так ясно бачить і розуміє розум, що вимовляється словом, і серце так відчуває, що думає при цьому розум. Все це в сукупності і є справжня молитва, і якщо немає в молитві твоїй чого-небудь з цього, то вона - чи недосконала, або зовсім не є молитвою ...
Як навчитися такої молитви? Ось тобі відповідь: учись так саме завжди молитися, тобто не словом тільки, а й розумом, і серцем - і навчишся. Як навчився ти читати? Став над цим працювати - і навчився. Як навчився писати? Став писати - і навчився. Так навчишся і молитися, як показано, якщо станеш молитися саме таким чином.
Слова молитви ти знаєш, звичайно. Вони містяться в наших молитвеників і церковних богослужбових книгах. Вони - молитовні виливу, рятує з сердець святих мужів і жон, коли, Духом Божим рухомі, вони вбачали перед Богом бажання серця свого. У них укладено дух молитовний; цим же духом сповнені і ти, якщо будеш прочитувати їх як належить, - як дух якогось письменника повідомляється того, хто читає його з повним розумінням. Це все відчувають; я думаю, і ти відчував ...
Отже, май молитовник і в певні часи для молитви, звичайно вранці і ввечері, читай покладені там молитви, вникаючи в кожне слово, думаючи так, як там викладено, і ті ж в серце намагаючись відтворити почуття, які рухаються в яку читає молитви. Ось і вся премудрість! Так зазвичай все і роблять.
Так зазвичай роблять все, це правда, - скажеш. - Але чому ж не всі мають молитву належно?
Тому, що робити так - роблять, тобто беруть молитовник, стають перед іконами і читають, але розуму і серця свого сюди не додають: розум бродить не знати де, а серце насолоджується своїм ніж, а не молитовним. А ти, молячись, і розум свій складай в слова молитви, і серцем своїм сприймай прорікав ними - і негайно відчуєш плід від такого молитви.
Отже, словеса молитовні маєш, що означає розуміти їх і відчувати - знаєш, і це в твоїй владі. Стало бути, молитва і успіх в ній - в твоїх руках. Працюй невідступно - і досягнеш успіху. Запропоную, проте ж, щось в керівництво до вірних успіху.

1. Потрудися, не в молитовний годину, а в інший вільний час, обдумати і відчути покладені молитви. Зробивши це, ти під час молитви не зустрінеш ніяких труднощів відтворити в собі зміст читається молитви; навіть лише тільки почнеш якусь молитву - її думки і почуття постануть свідомості твоєму, і ти будеш вимовляти молитовне слово, як якщо б воно було твоє власне і виходило з твого серця, в ньому породжуючи, а не влагаемо будучи в нього.
2. Потрудися, обдумавши і відчувши молитви, завчити їх напам'ять. Зробивши це, ти будеш молитви носити в собі. Поки вони в молитовнику - вони поза тебе, а коли завчити їх - вони стануть всередині тебе, і ти, в яких би обставинах не знаходився, завжди будеш мати з собою молитовник свій. До того ж, вивчаючи молитви, ти глибше запечатлеешь в собі думки і почуття молитовні, ніж просто тільки обговоривши їх і обчувствовав. Від такого вивчення в тобі утворюється молитовний лад, якщо будеш не слова тільки заучувати, а й в думках тих і почуттях бути, які містяться в молитві. А це найкращий шлях до успіху в навику належно молитви.
3. Коли настане час для молитви, не відразу, як тільки відірвешся від звичайних справ, починай молитвословом, а наперед приготуйся до того: «постій мало мовчки, аж поки утішатся почуття», як вчить тебе молитовник, і згадай, до чого берешся і що маєш зробити, хто ти, що приступає до молитви, - і хто Той, перед Ким будеш говорити молитви твої, і що саме повинен ти проректи і як. Таке приготування роблять необхідним вранці - розслаблення душі від занурення в сон і напад турбот про майбутні справи дня, одразу після пробудження, а ввечері - різноманітні враження дня і особливо випадки видатні і вражаючі, приємні і неприємні. Постарайся все випровадити зі свідомості, щоб справа молитви зайняло потім все твою увагу і їй одній виключно ти міг присвятити майбутнє час. Випадки вражаючі, якщо не встигнеш впоратися з ними, звертай в предмет молитви: або подяки, або вимагання допомоги та рятування, або перекази їх і себе і всього свого Божій волі.

4. Перед самим початком молитви постав себе в присутність Божу до свідомості і почуття Його з побожним страхом, і Господь в серці живу віру, що Бог бачить і чує тебе, що Він не відвертається від тих, хто молиться, але з благоволінням дивиться на них, - і на тебе в годину цієї молитви, і окрилися сподіванням, що Він готовий виконати і дійсно дасть тобі бажання твоє, якщо воно Душеполезное для тебе.
5. налаштувати так, прорікав молитви свої, всеусільно заглиблюючись в них і всіляко дбаючи про те, щоб вони виходили з серця як твої власні, хоча вони завчені. Чи не дозволяй увазі твоєму відхилятися і думкам летіти на сторону. Як тільки усвідомлюєш, що це сталося, - поверни думки свої всередину і починай знову молитви з того пункту, з якого увагу твоє відхилилося на шось.
Зауваж, що увагу не розсіюється, коли серце буває в почуттях молитовних. Тому найбільше і пекісь про ці почуття. Чи не дозволяй собі поспішати в молитвословии, а все його благоговійно, як священну справу, з терпінням доводь до кінця.
6. Якщо серед молитви в такому настрої і порядку який-небудь предмет молитви особливо впаде тобі на серце, окует твою увагу, як за обставинами близька тобі, і викличе у тебе власне молитовне слово, - Не дозволяй цієї нагоди пройти швидкоплинно, але зупинися в ньому і молися своїм словом, поки задовольниться порід молитовне почуття або потреба.
7. Якщо потрудишся так вчинити молитвословие, то винесеш з цього молитовний настрій, яке позбутися зберегти скільки можна в силі. Для цього не відразу кидайся на звичайні справи і ніколи не думай, що, зробивши своє молитовне правило, ти все скінчив у ставленні до Бога і що тобі можна тепер дати волю своїм думкам і почуттям. Ні, ти і на весь день повинен намагатися тримати себе так, як був на молитовному правилі. Щоб це підтримати, не забувай, що перед Богом ходиш і Його правицею тримаємо над безоднею небуття, - і, утримуючи це в думці, кожну справу своє, і велике і мале, роби, як Бог того хоче, у Нього проси на все благословення і до слави імені Його звертай все. Діючи так, ти до самого вечірнього свого молитвословия дотягнеш в доброму молитовному настрої. Зробивши і вечірнє правило таким же чином, ти ніч проспиш добро. І ось у тебе добу доброго молитовного настрою!

Проведи так день за днем ​​- і в кілька місяців, а може бути, і тижнів, станеш сильним молитовником, і молитва, як невгасима лампада, почне невпинно жевріти в серці своєму.
8. Докладу і ще одне правільце: саме, безперервність такого діяння молитовного, від розпочата його до успіху в ньому ... Якщо ж нині ти добре будеш благати і підтримаєш себе в молитовному настрої, а завтра даси собі волю і проведеш день розпусне - то, так діючи , ніколи не досягнеш успіху в молитві. Це буде той же, що будувати і розоряти ... І можна дійти до того, що молитва зовсім затихне і душа зробиться негоже для неї. Почавши, треба терпляче перебувати в молитві, чи не слабшаючи і не даючи собі поблажок пільгами і вольностями.

Переглядів: 843 | Додав: Kontent_MENEGER | Теги: Як навчитися молитві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar